Aangezien je het waarschijnlijk al druk genoeg hebt, kan het handig zijn om je leerlingen zelf in te laten plannen. Dit kan op twee verschillende manieren: via de reserveringsblokken of via de functie vrij inplannen.

Reserveringsblokken
Reserveringsblokken zijn bedoeld voor de leerlingen. Als rijschool kun je reserveringsblokken aanmaken in de planning zodat een leerling zichzelf kan inplannen. Zo houd je zicht op de planning. Een reserveringsblok kun je aanmaken op dezelfde manier als een afspraak. Alleen kies je dan voor reservering in plaats van afspraak.

Ga naar Planning en klik op Nieuwe afspraak, zet een vinkje bij de optie 'Dit is een reservering', daarna kies je een gewenste datum en tijd, om welke opleiding het gaat, de instructeur en het voertuig. Let op dat je geen leerling invult en sla de afspraak op. Eventuele notities zijn niet zichtbaar voor leerlingen.
Leerlingen kunnen zich nu inschrijven op de reserveringsblokken.

Vrij inplannen
Je kunt leerlingen ook vrij laten inplannen op je agenda. PlanGo berekent dan automatisch op welke momenten leerlingen wel of niet een les kunnen reserveren, zodat het zo efficient mogelijk ingepland wordt. Je kunt dit aanzetten via Voorkeuren > Planning > Reserveringen > Zelf afspraken inplannen. Daarvoor is het verder ook belangrijk dat je je rooster in PlanGo zet. Dit doe je via Voorkeuren > Instructeurs > Bewerken > Werktijden. Leerlingen krijgen dan de mogelijkheid om in te plannen op uren die nog niet zijn gevuld in jouw werkrooster. Bij Prijzen en Pakketten kies je vervolgens per rijles of leerlingen deze wel of niet zelf mogen inplannen.

Verdere instellingen
Bij Voorkeuren > Planning > Reserveringen is het mogelijk om een aantal instellingen te wijzigen voor de reserveringsblokken.

Reserveringsblokken
Vink dit aan wanneer je de leerling de mogelijkheid wilt geven om een nieuwe les te plannen via de portal. Laat je deze uit dan heeft de leerling alleen toegang tot de leshistorie, komende lessen, digitale leskaart en de facturen.

Instructeur kiezen
Wil je zelf kunnen bepalen bij welke instructeur de leerling definitief zal worden ingepland dan klik je "Alleen voorkeursinstructeur" aan. De leerling ziet dan in de portal en bij het maken van een afspraak niet de naam van de instructeur en kan hier ook geen keuze in maken.

Minimaal aantal dagen van tevoren plannen
Geef hier aan vanaf wanneer een leerling lessen kan plannen. Wil je dit niet begrenzen vul dan 0 dagen in.

Reservering goedkeuren
Wanneer je bij de voorkeuren hebt aangegeven dat een reservering van een leerling eerst goed moet worden gekeurd voordat deze definitief wordt, dan kun je dit doen door op de reservering te klikken in de agenda en vervolgens op goedkeuren. Je kan dit ook snel doen op het dashboard. Als leerlingen een uur hebben geboekt verschijnt de reservering hier rechts in het scherm met een vinkje om de afspraak goed te keuren. In beide gevallen zul je zien dat de reservering donkerder wordt in de planning en definitief geplaatst is.

Meldingen aan/uit
Deze functie staat standaard aan. Hiermee wordt er automatisch een afspraakbevestiging naar de leerling gestuurd via e-mail. Je kunt altijd per afspraak meldingen alsnog aan- of uitzetten.

Heeft u het antwoord gevonden?